hur det känns i vecka 34

Igår var jag hos min barnmorska igen. Var bara 10 dagar sen senast, och nu är det tre veckor till nästa besök. Precis som vanligt var mitt blodtryck bra. Tog inte blodprov denna gång, men skulle tro att mitt hb fortfarande är relativt högt. Vid första provet hade jag 144 och senast det mättes hade jag 126. Högt för att vara gravid! Mitt blodsocker har också varit kanon alla gånger. Däremot hade sf-måttet, måttet på magen/livmodern, gått upp lite över normalkurvan där jag tidigare legat. Barnmorskan trodde på en stark tillväxtperiod sen förra veckan och sa att det är vanligt att det händer när man mäter två gånger så tätt inpå. Hoppas måttet gått tillbaka ner på kurvan till nästa besök. Fattade i och för sig som att det inte gör så mycket om man ligger över kurvan. Låg ju en bra bit under den övre kurvan eller vad man ska säga. Bebisen ligger fortfarande med huvudet neråt, men har flyttat sig till höger sida. Förra veckan låg han på vänster. Men jag hade nästan kunnat tala om själv var han låg, för numera är i princip alla rörelser jag känner på högra sidan av magen, och den vänstra sidan känns helt tom. Hur nu magen kan göra det med en drygt 40cm bebis inneboende. Är nog också beroende på att magen växt på sig och att huvudet ligger neråt som jag börjat känna att det trycker mer och att jag dessutom börjat få ont i ljumskarna.
 
Hur som helst, vi pratade lite om den kommande förlossningen och hur rutinerna ser ut om bebisen inte kommit än vid beräknat datum. Vi pratade om hinnsvepning och får se om det kan bli aktuellt redan innan bf. Vem vet, han kanske kommer i god tid innan?! Inte bra för kontrollbehovet att förlossningen kan starta vilken dag som helst dom kommande två månaderna. Kanske borde packa BB-väskan, eller åtminstone spåna på vad som ska packas!

bebisfint från zara

Tycker egentligen att det finns mer roliga kläder till flickor, både när dom är bebisar och lite större. Men självklart finns det riktiga guldkorn bland pojkkläderna också! Och ja, jag veeet att det inte behöver vara så noga med vad som är för pojkar och vad som är för tjejer. Dom här fina plaggen nedan är från Zara och några av dessa grejer får mer än gärna flytta in i min lilla pojkes garderob! Är inte så mycket för skrikiga färger, stora tryck osv. I lagom dos isåfall! 
 
 

fotografering inför försäljning

Nu har vi så välstädat i lägenheten så ni anar inte! Okej, det är en del grejer inknölade i nån garderob eller låda här och där, men det är dammfritt, undanplockat och superfint. Marcus har till och med tvättat fönstren. Och det har vi inte gjort sen vi flyttade in... Idag fotas nämligen vår lägenhet inför kommande försäljning! Vi flyttar ju i december och har egentligen inte riktigt bestämt när lägenheten ska läggas ut på Hemnet, men det blir under augusti eller september iallafall. Förmodligen kommer den ut på Fastighetsbyråns hemsida som "på gång" ganska snart. Så om någon är intresserad av en nyrenoverad tvåa i en jättebra fastighet och populär bostadsrättsförening på norr så är det bara att hålla utkik! Vi har trivts jättebra och hade förmodligen bott kvar ett tag till om det inte vore så att lägenheten tyvärr blir lite för trång nu när vi ska bli tre i familjen. Det ska faktiskt bli riktigt spännande både att sälja lägenheten och att flytta. Känns inte optimalt att flytta med en 3-månaders bebis och mitt i julstöket, men det är ju inte alltid sånt man kan styra över. 
 
Nu efter semestrarna ska vi dessutom träffa Pär från Sjötorp, som bygger vår nya lägenhet, och gå igenom lite vad som gäller, göra tillval osv. Det ska bli så himla roligt och skönt att få flytta in i en helt ny och fräsch lägenhet! Gissar att tiden fram till flytt kommer gå jättefort. Det gör den redan, och antar att det inte kommer gå direkt långsammare när vår bebis kommit. Gah, det är faktiskt väldigt nära nu!
 
 

fint från sebra

Älskar det danska märket Sebra som gör SÅ mycket fint till barnrummet! Priserna är llite varierande, leksakerna tycker jag det är helt okej pris på, men möblerna är tyvärr lite i överkant. Tror dock det är ganska bra andrahandsvärde på! Måste ha elefanten och bitringen! Dom står högt upp på önskelistan. Finns på bland annat Jollyroom och Babyproffsen. 
 
 
Vill så himla gärna ha den här spjälsängen! Älskar! Det är en växasäng som det går att ta bort sidan på, så den kan användas i många år. Tycker den är sååå fin och finns i flera färger, bland annat dom två superfina här ovan, plus klassikern vitt såklart. Priset ligger dock på cirka 7000kr, och när man vet att man kan köpa spjälsäng för helt andra priser så känns det aningen dyrt. Men skulle verkligen vilja ha en sån. Gillar för övrigt båda mattorna riktigt mycket, samt sittpuffen och förvaringslådorna på den övre bilden. 

Skötbädd och babynest

Känner nu att den här graviditeten börjar kännas lite tung. Allt är såklart relativt, och det är liksom inte som att jag hoppas bebisen kommer imorgon. Det är lite för tidigt än, plus att vi inte är riktigt förberedda med allt man borde ha hemma. Fast inte så långt ifrån tror jag. En skötbädd måste vi köpa. I lägenheten vi bor nu får vi inte plats med något skötbord, så det får bli skötbädd på tvättmaskinen i badrummet. Positivt är att handfatet är precis bredvid och jag har förstått att rinnande vatten i anslutning till blöjbyte är toppen. När vi flyttar får vi se hur det blir. Jag tror det blir en liknande lösning då, framför allt med tanke på att det då kommer finnas en bänkskiva över tvättmaskin och torktumlare. Perfekt för blöjbyten. Annars får det bli skötbord i barnrummet. Det visar sig, helt enkelt! Här nedan är två jag gillar från NG Baby. 
 
 
 
Ett babynest ska också införskaffas, men har inte riktigt kommit så långt än. Det brukar ju vara ganska bildfattigt här inne, så tänkte att jag kan slänga in några bilder på ungefär vad vi tänkt oss . Annars är det typ lite hygienartiklar såsom Inotyol som står på shoppinglistan. Det mesta är ju sånt som man kan köpa när bebisen kommer och dessutom kan man ju faktiskt be någon familjemedlem eller kompis att köpa och komma förbi med om det är något man glömt eller så. 
 
Tror grått, blått eller beiget står högst upp på önskelistan.

foglossning?

Är ganska säker på att det är någon form av foglossning som börjat i mina ljumskar. Trodde först att jag hade sträckt mig, men läste sen att det var ganska vanligt att foglossning i en lättare form kunde ta sig uttryck som en dragande känsla i ljumsken, och det är precis det jag har. Och det går dessutom inte över. Inatt skulle jag gå upp på toaletten och slängde med benet för att få bort täcket och då kom det helt plötsligt ett hugg i ljumsken eller blygdbenet. Så jäkla ont gjorde det, som ett knivhugg eller något. Sen var det bara borta och jag kände inget mer sen. Var inte likt något annat jag känt. Kanske kan vara nån nerv som klämdes åt eller nåt? Eller kan man få så av foglossning?
 
Hur som helst, jag ska inte klaga. Har det hur bra som helst, men det är intressant att börja känna krämpor som av naturliga skäl kryper sig på i takt med att förlossningen närmar sig!

vilket sjukhus valde du?

Något som återstår är ju den här lilla detaljen att jag ska föda. Det är ju inte bara det faktum att det ska födas utan också VAR det ska födas. Vi tror att vi har bestämt oss, i och för sig utan speciellt mycket research utan mest en känsla. Nu får man ju föda på vilket sjukhus man vill, men det är viktigt att man har med sig sin journal om man vill föda i ett annat landsting än där man gått på MVC. I vecka 36 ska jag få med mig min journal från barnmorskan. Snacka om att det börjar närma sig slutet!
 
Så nu till min fråga (eller snarare uppmaning). Skriv gärna en liten rad om på vilket sjukhus du fött ditt eller dina barn och hur du upplevde det. Själva förlossningen skulle förmodligen inte sett så annorlunda ut om du varit på ett annat ställe, men tänker mer på upplevelsen av personalen, lokalerna och så vidare. Vore verkligen toppen!

update i vecka 33

Känns som att det är nu slutet på graviditeten har börjat. Jag känner liiiite i fogarna, som en dragande känsla i ljumskarna. Jag börjar känna att det är tungt, inte att jag är tung utan mer tyngd från magen och ett tryck neråt. Var hos barnmorskan igår och bebisen ligger med huvudet neråt, så hon trodde att det är därför jag upplever trycket och att magen är lite låg. Och så är det det här med tröttheten. Har skippat järntillskott men försöker äta lite extra järnrik mat. Har fortfarande högt hb, hade 126 igår. Är väl lite extra sömnig men framför allt trött och sliten i kroppen. Jobba en hel dag tar typ musten ur mig, så den här veckan när jag ändå är själv på kontoret jobbar jag lite kortare dagar och snart ska jag vara hemma en eller två dagar i veckan. Känner att det är ett bra beslut och när jag läst på lite extra om förlossningen känns det ännu bättre med tanke på att det står mycket om vikten av att vara utvilad osv för att kroppen ska klara smärtan bättre. 
 
För övrigt är jag nu i vecka 33. Bara 8 veckor kvar. Olustig känsla för kontrollbehovet att man inte vet när det är dags. Men det är väl också det som är lite av tjusningen med det hela. Bebisen är ca 43 cm lång och väger ungefär 2kg. Inte konstigt att det börjar kännas lite trångt i magen. Känner mig hyfsat smidig ändå, men att ta på sig strumpor och skor är en ständig utmaning och det går mer eller mindre smidigt beroende på dagsform. Ibland vill jag bara skita i allt och lägga mig ner men det är ju inte riktigt så det funkar. Marcus är också snäll och assisterar med strumpor och skoknytning när det behövs. Han är också en hejare på att massera mina vader som med jämna mellanrum får för sig att bidra med världens krypningar. Fruktansvärt jobbigt när man sitter still typ i soffan och ännu värre när man ligger i sängen för att sova. Men med lite massage och att skaka benen så brukar det försvinna. 
 
Nähe, dags att jobba lite så man får gå hem någon gång. Ikväll ska jag på massage!
 



update

Precis som jag trott och redan nämnt fanns risken att det här bra måendet jag haft majoriteten av 30 passerade graviditetsveckor skulle övergå i något lite sämre. Lite för ofta känner jag mig olustig, trött och inte alls på hugget. Tror det är både blodtrycket som varierar och dessutom att järnvärdet går ner med tiden. Jag har ju haft högt hb graviditeten igenom, men även om jag inte har lågt nu, så kan ju en nedgång innebära konsekvenser. Tror jag hade 128 sist jag var hos barnmorskan, och det finns ju många med betydligt lägre. Hade 144 på inskrivningen, och det är ju snarare ganska högt för att vara tjej om jag förstått saken rätt. 
 
Försöker äta lite extra järnrika livsmedel och så köpte jag c-vitamin med extra järn i. Säkert inte lika bra som järntabletter, men vill gärna undvika bieffekter som att bli jättehård i magen. Varken skönt ellet kul. Har varit lite extra kämpigt med värmen som var i helgen också. Men den är ju som bortblåst, och jag är inte direkt jätteledsen för svalare väder. Men självklart vill jag gärna ha lite fint väder och sol också. Som nu i helgen till exempel! Vi ska åka till Kristianstad och hälsa på våra fina vänner Johanna och Henric! Ska bli såååå kul och mysigt! Sen fortsätter vi semestern med att möta upp mamma och pappa för camping i Karlskrona ett par dagar och avslutar sen med hotellvistelse i Jönköping. Ska bli superskoj med en liten roadtrip och myssemester!
 
Nu ska jag jobba på lite här. Spenderade första timmen på jobbet med viloläge på en soffa. Är man gravid och yrslig så är man. Har med andra ord lite att ta igen. 
 
Skriver ett par rader om helgens bröllop senare! Det var så fantastiskt fint!

bröllop!

Idag är det en alldeles fantastiskt dag! Fjärde juli och äntligen dags för Linnéa och Robins bröllop! Det ska bli så härligt att uppleva dagen tillsammans med dom och mina bästa vänner och mina förväntningar är superhöga!
 
Såå vackert väder, dock ett litet minus för den brutala värmen. Men det går ju inte att göra något åt! Jag var nere på stan förut och köpte nya skor i storlek 40. Brukar ofta kunna ha 38, ibland 39 men nu är mina fötter så varma att jag måste ta en storlek större. Barfota kan man ju inte gärna vara.
 
Får visa er bilder sen på min look för dagen! Kanske blir det idag, men annars imorgon eller någon annan gång. På instagram lär det dyka upp bilder. Bröllopet heter #lochr2015 och där kommer det säkert dyka upp massa bilder att kika på! I början är det såklart ett litet L för Linnéa.
 
Nu är det dags att torka håret och styra upp sig, för klockan 16 blir det bröllop!

vart ska vi flytta?

Igår fick jag frågan här i bloggen om vart vi ska flytta någonstans. Först hade vi tänkt bo kvar i vår lägenhet som är en tvåa, fortsätta spara pengar och försöka hitta ett lämpligt hus. Efter ett par varv av funderingar ändrade vi oss och bestämde oss ganska snabbt att köpa en större lägenhet istället. Till slut föll valet på en bostadsrätt vid kvarteret Hunden. För er som inte vet så är Hunden ett nybyggt kvarter ungefär vid Tallåsskolan i Katrineholm där det byggs både villor och två hus med bostadsrätter. Vi har köpt en trea på bottenvåningen med egen ingång och egen terass och liten gräsplätt på baksidan. Själva huset är precis i startgroparna för att byggas, och inflytt sker strax före jul. Så ett litet tag får vi bo i vår tvåa när bebisen kommit, men det ser vi inte som något problem. Vi ska snart ha möte med Sjötorp som bygger husen för att göra eventuella tillval och så vidare. Det känns jättekul och spännande! 
 
 

fråga från pappa

Haha, en liten fråga fick jag när jag slängde ut frågan vad ni ville läsa om. Det är min kära pappa som undrar om jag fattat att jag faktiskt ska bli mamma.
 
Vet inte om det egentligen spelar någon roll, men jag tänker inte att jag ska bli mamma. Uttrycket jag tänker i huvudet är att jag ska få barn, som väl i och för sig är synonymt med att bli mamma. Däremot tänker jag att Marcus ska bli pappa. Såå, han ska bli pappa och jag ska få barn. Det känns häftigt att det ska komma en liten pojke till oss som kommer ha just oss två som dom två viktigaste personerna i sitt liv. Och att han kommer ha allt vårt fokus, eller hur man ska uttrycka sig, känns både spännande, roligt och läskigt. Jag hoppas man kan ha det fokuset utan att förlora sig själv. För apropå att bli mamma så vill jag ju gärna fortsätta vara Sara också. 
 
Det tog ganska lång tid för mig att förstå att det faktiskt ligger en bebis i min mage. Kanske beror det på att moderkakan ligger i framvägg och därmed begränsade mina chanser att känna fosterrörelser förrän ganska sent. Något som är lite irriterande är att barnmorskan på rutinultraljudet inte talade om det här med moderkakan. Och jag undrade heller inte specifikt, eftersom jag bara var i vecka 17 och visste att det förmodligen var lite tidigt för en förstagångsgravid att känna rörelser redan då. Men veckorna gick och jag kände något litet som skulle kunna vara en bebis väldigt sällan. Det var egentligen inte förrän i typ vecka 23-25 som jag började känna med lite regelbundenhet. Och sen när vi var på vårt extra ultraljud i Norrköping lossnade det helt för mig. Då fick vi se honom igen och att allt såg jättebra ut. Så nu ligger ju bebisen bara där inne och bakas färdigt, och om ungefär 10 veckor kommer han! Det är för övrigt ungefär så långt jag tänkt angående förlossningen. Någon gång, förmodligen i september, kommer bebisen. Väldigt odramatiskt... Får se hur jag funderar kring detta i takt med att det närmar sig mer och mer. 

grillning

Igår var vi hemma hos Annika och barnen och grillade på kvällen. Vi gjorde grillspett och det är ju verkligen så himla gott! Vi hade kyckling, champinjoner, paprika och aubergine, och separata halloumispett. Till det hade vi färskpotatis, tzatziki och bearnaiesessås. Gött! Skönt att sitta ute också! Känns så himla bra att vi ska flytta och att vi också kommer kunna grilla och sitta ute och äta nästa sommar!
 
Kvällen blev ganska sen eftersom det vankades fotboll. Jag var såååå nervös! Mot slutet mådde jag typ lite illa, haha. Tänk att man kan bli så engagerad! Så jäkla kul att Sverige vann! Det trodde man inte på förhand. Varken innan matchen eller ens innan finalen började. Trodde det fanns risk för portugisisk överkörning, men icke!
 
Full rulle på jobbet så här i månadsskiftet och direkt när jag kommer hem ska jag iväg och fixa naglarna. Verkligen tur eftersom jag dragit bort nästan alla, haha. Har bara tre stycken kvar och dom är superlånga! Iallafall alldeles för långa för mig. Har inte riktigt bestämt hur jag vill ha, men tror det blir något färgglatt iallafall. Vet inte om det är hormoner osv för gelén sitter inte superbra på mina naglar så jag har faktiskt inte tänkt boka någon ny tid. Får fixa naglarna själv och lägga pengarna på något annat istället. Känns bättre att till hösten, när budgeten är lite tajtare, kunna gå på massage eller ansiktsbehandling då och då istället. Gör man typ naglar eller fransar så måste det ju underhållas med jämna mellanrum och just nu känner jag inte att det är värt. Kanske ändrar mig!
 
Annars består kvällen av tacos och mys!